Sluit mij
Hier volgt het scherm om je te abonneren op updates van evenement organisaties...

Creating a public lighting experience

GLOW Eindhoven 2012, Usman Haque, Marling, photo: Claus Langer.

Plattegrond

Over Light-S

Light-S

Light-S is een innovatief project van de gemeente Eindhoven en bouwconcern VolkerWessels. Binnen Light-S onderzoeken verschillende projectgroepen hoe verlichting met mensen, ruimtes en innovatieve technieken nieuwe belevingen creëert. De toekomstdroom van Light-S is dat verlichting op Strijp-S niet alleen functioneel, maar ook esthetisch en interactief zal zijn. De verschillende lichtprojecten op Strijp-S dragen hier stuk voor stuk aan bij.

Light-S wordt uitgevoerd op basis de prijswinnende visie: ‘Strijp-S: Creating a public lighting experience’, geschreven door Philips Design (Lorna Goulden). Alle lichtprojecten op Light-S vallen binnen het kader van deze visie. Alles past in hetzelfde conceptuele, ruimtelijke en technologische kader, waarbinnen innovatie en beleving centraal staat. Light-S zet innovatie in op ontwerp-, sociaal en technisch gebied. Dit maakt van Light-S een uniek initiatief.

Light-S ziet toeschouwers niet als passieve gebruikers. Maar als gebruikers van de openbare ruimte, die zelf hun beleving moeten kunnen beïnvloeden. Ze creëren nieuwe belevingen, passend bij het moment. Daarnaast ziet Light-S de openbare ruimte op Strijp-S als een permanent openlucht laboratorium – een proeftuin. Een locatie die gericht is op het experimenteren met nieuwe vormen en toepassingen van licht. Vanuit de ‘Living Lab’-gedachte draait het om constant experimenteren en leren. Dit levert nieuwe ervaringen en inzichten op. Een mooie bijdrage aan de innovatiekracht van Eindhoven.

Light-S wil laten zien dat openbare verlichting meer kan doen dan alleen straten verlichten. Vanuit de genoemde visie zijn alle projecten binnen een of meerdere richtingen ontwikkeld:
 • openbare verlichting
 • dynamische reactie
 • activiteiten in ruimtes
 • bewegingen in ruimtes
 • menselijke behoeften
 • van indruk tot herinnering
Daarnaast worden de lichtprojecten afgestemd op de zone in Strijp-S, waar het project gerealiseerd wordt. Voor iedere zone worden richtlijnen ontwikkeld waaraan de verlichting moet voldoen. Dit zijn kaders die aansluiten bij de behoeften van gebruikers en de diverse activiteiten die plaatsvinden op Strijp-S. En ondertussen laten de kaders genoeg ruimte over voor creativiteit en flexibiliteit. Strijp-S bestaat uit de volgende zones:
 • wonen in een gemeenschap
 • leeromgeving
 • creatief werken
 • dynamische levendigheid
 • natuurlijke overgangen
 • grenzen van Strijp-S
Uitvoering: 
Het projectmanagement van Light-S wordt uitgevoerd door HetEnergieBureau (Serge van den Berg). Daarnaast verzorgt Lichtspraak (Serge de Vries) de projectleiding van diverse projecten. De creatieve supervisie ligt bij Creative Innovation Works (Lorna Goulden).
 Samenwerkingen binnen Light-S

Transformatie bereik je niet alleen, maar door kennis te delen met een groot, internationaal netwerk. Voor de transformatie van licht werken Eindhoven en Light-S samen met andere steden, wetenschappers en marktpartijen. Zo is er BLISS (Better Lighting in Sustainable Streets), een Europees gefinancierd programma, om straatverlichting duurzamer te maken. Een ander belangrijk samenwerkingsverband is LUCI: Lighting Urban Community International. Dit is een wereldwijd netwerk met bijna honderd leden. LUCI wil met verlichting stedelijke, sociale, culturele en economische ontwikkelingen op gang brengen. ‘Smart Cities’ staan hierbij centraal. Deze steden gebruiken hun lichtinfrastructuur niet alleen voor verlichting, maar ook voor het toepassen van data en het delen van informatie. Eindhoven is hier een goed voorbeeld van. Ook neemt Eindhoven deel aan het programma PLUS, Public Lighting Strategies for Sustainable Urban Spaces, van de Europese Unie. Ten slotte heb je nog Slim Licht, een project van de gemeente Eindhoven. Dit project gebruikt onder andere de inzichten en ervaringen van Light-S voor het verbeteren van de openbare verlichting. 
 
Ontwikkelpartners in Light-S zijn Spoorzone bv. en:  

Duurzaamheid binnen Light-S

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van Light-S en ook een rode draad binnen de strategie voor de verlichting van heel Eindhoven. Strijp-S is een van de eerste plekken waar dynamische ledverlichting grootschalig en openbaar wordt toegepast. Ledverlichting verlicht ruimtes beter én zuiniger. Ook belangrijk voor de duurzaamheid zijn intelligente en dynamische ontwerpen, zodat licht alleen gebruikt wordt wanneer dit ook echt nodig is. Ledverlichting is perfect hiervoor. Ledlampen kun je namelijk laten variëren in dynamiek, kleur en helderheid. Ideaal dus voor innovatieve en intelligente verlichtingsoplossingen. Zeker als het draait om duurzaamheid, zoals het verminderen van energieverbruik en lichtvervuiling. Daarnaast is het goed voor de sociale duurzaamheid: Light-S streeft naar een locatie waar iedereen zich thuisvoelt, in alle comfort. 

Strijp-S

Ooit bakermat van Eindhoven als industriestad, nu broedplaats van nieuwe ontwikkelingen en transformaties: Strijp-S leeft. Tot en met 2020 wordt er hard gewerkt om het voormalig Philipsterrein te transformeren in een compleet nieuw stadsdeel. Een stedelijk gebied van circa 27 hectare. Inspirerend, creatief én vlakbij het centrum. Een unieke omgeving waarin wonen, werken en vrije tijd versmelten tot een creatieve broedplaats voor innovatieve zielen. Strijp-S is nieuw, dynamisch en bruisend. 

Eindhoven Lichtstad

Eindhoven als baken van licht. Door ideeën en toepassingen, die niet alleen innovatief maar ook creatief zijn. Al ruim honderd jaar is Eindhoven Lichtstad koploper in de evolutie van licht. Het resultaat? Een technische, creatieve metropool. ‘Brainport Eindhoven’ is constant bezig nieuwe vormen van licht te ontwikkelen. Met bedrijven als Philips Lighting en Philips Design trekt Eindhoven vele kenniswerkers aan. Ook op de High Tech Campus vind je hoogopgeleide professionals van over de hele wereld. Allemaal klaar om bij te dragen aan de slimste regio van de wereld, zoals Eindhoven in 2011 benoemd is door het Intelligent Community Forum. Of zoals Forbes het in 2013 verwoordde: “Hands-down the most inventive city in the world”. En die titels krijgt Eindhoven niet voor niets. Per 10.000 inwoners worden hier jaarlijks 22 patenten vastgelegd.

Wat Eindhoven ook uniek maakt, is de bruisende creatieve gemeenschap, door onder andere de Design Academy en de Dutch Design Week . Een ander mooi voorbeeld van het samenspel tussen licht, innovatie en creativiteit is het populaire lichtfestival GLOW. Het mag duidelijk zijn: licht is in Eindhoven de brandstof voor nieuwe ontwikkelingen. Op het gebied van economie, wetenschap, duurzaamheid, cultuur en stadsvernieuwing. Met recht een Lichtstad.

Light-S is mede mogelijke gemaakt door:

Raamwerk